Argentinië

 

Argentijnse empanadas worden vaak geserveerd op feesten als voorgerecht of hoofdgerecht, of in festivals. Winkels gespecialiseerd in verse empanadas, met veel smaken en vullingen.
Het deeg is meestal van tarwebloem en de vullingen verschillen van provincie tot provincie, in sommige is het voornamelijk kip, in andere, rundvlees (in blokjes of gemalen, mogelijk gekruid met komijn en paprika, verder onder meer ui, gekookt ei, olijven of rozijnen. Empanadas kunnen worden gebakken op Salta-wijze of Tucuman. Zij kunnen ook ham, vis, humita (mais met witte saus) of spinazie bevatten. Een vruchtenvulling wordt gebruikt om een dessert empanada te maken. Empanadas van andere regio's kunnen worden gekruid met pepers. Veelal worden ze gegeten op feesten.

Op plaatsen (meestal take-away shops) worden verschillende soorten geserveerd. Een repulgue of patroon, wordt toegevoegd bij het deegvouwen. Deze patronen geven de vulling aan. In de grotere steden worden empanadas vaker gegeten als afhaalmaaltijd, afkomstig van restaurants die gespecialiseerd zijn in dit gerecht. Ze hebben vaak tientallen verschillende variëteiten. dit is niet het geval in de noordelijke provincies, waar empanadas meestal thuis worden gemaakt met meer traditionele recepten.

---Tucumán provincie (klik om te openen/sluiten)

Deze provincie is gastheer van het Nationale Empanada Festival, in de stad Famaillá.
De enige soorten zijn: rundvlees, mondongo, en kip, deze twee zijn het meest authentiek. Bij voorkeur worden zij bereid in een kleioven, een gasoven, of in olie gefrituurd.
De Tucumanian empanada is stevig - de vleesvulling wordt fijn gehakt, circa 3 mm groot, gedeeltelijk gekookt en afgekoeld om sappen te absorberen,. waarna het wordt afgebakken. Naast vlees en lente-uitjes, worden piment en azijn toegevoegd. Aardappelen, erwten, en olijven worden nauwelijks gebruikt in de Tucuman voorbereiding.
Het deeg wordt eenvoudig bereid van meel, water en vet.
Een traditionele feestelijke maaltijd in Tucumán kunnen zijn: empanadas, Tucumanian locro en vlees tamales, wijn uit Amaicha del Valle, of Colalao del Valle. Kaas van Tafi del Valle met honing en / of bittere sinaasappel siroop zijn het dessert.

---Salta provincie (klik om te openen/sluiten)

Empanadas uit Salta heten salteñas, en zijn te onderscheiden van Tucumán-stijl empanadas, want ze zijn kleiner en gebakken zonder toevoeging van vet of olie. Typische vullingen zijn carne suave of pikant rundvlees, kruidig rundvlees, kaas, ham, of kip. Aan de rundvleesversies zijn meestal aardappelen, ei, rode paprika en groene ui toegevoegd.

---Andere provincies (klik om te openen/sluiten)

Buenos Aires en de stad Buenos Aires - De voorkeur empanadas is erg vergelijkbaar met die van Tucumán, maar met een grotere verscheidenheid aan vullingen.
Jujuy - Empanadas Jujeñas zijn zeer vergelijkbaar met die van Salta, maar erwten, rode pepers en geitenvlees zijn meer als voorgerecht.
Santiago del Estero empanadas gebruiken vaak erwten, witte ui en hardgekookt ei.
Córdoba-De empanadas van Cordoba worden gekenmerkt door het gebruik van rozijnen, aardappelen en suiker. Typisch,Cordoba maakt empanadas criollas met gehakt, wortel, ei, ui, knoflook, olijven en rozijnen.
Catamarca, La Rioja - Empanadas Catamarqueñas en Las Riojan gebruiken knoflook, aardappelen, gehakt, ui en olijven hebben als vulling.
Cuyo (Mendoza, La Rioja, San Luis, San Juan) - Bevat gemalen rundvlees, uien (geel en groen), groene olijven, hardgekookte eieren, en diverse kruiden (komijn, paprikapoeder, oregano, enz.)
Entre Rios - De empanadas hier zijn vaak gevuld met in melk geweekte rijst.
Corrientes, Misiones, en Formosa - Empanadadeeg wordt soms gemaakt van maniokbloem met rundvlees als vulling. Ook vis is gebruikelijk..
La Pampa - Empanadas weerspiegelen de kruising van verschillende regionale invloeden uit Buenos Aires, Cordoba, Mendoza, en Patagonië. De meest voorkomende empanada vullingen kunnen bestaan uit rode paprika, wortelen, hardgekookt ei, en krenten.
Patagonische provincies (Neuquen, Río Negro, Chubut, Santa Cruz en Tierra del Fuego en de eilanden van de Zuid-Atlantische Oceaan) - De meest gebruikelijke vulling is lam en in de kustgebieden schaal- en schelpdieren.
Tijdens de vasten en Pasen, empanadas de cuaresma zijn gevuld met vis. Vaak hondshaai of tonijn.


 

 

 



Verkooppunten:
De lekkerste Empanadas bestel je bij Claudia's Delight 06 - 18 00 00 00 www.claudias.nl