Colombia |
Colombiaanse empanadas zijn zowel gebakken als gefrituurd, maar meestal gebakken. Een groot verschil is ze zijn bijna altijd gemaakt met een knapperige buitenkant van maïsmeel, in plaats van witte bloem zoals in Argentinië of Cuba. De ingrediënten die worden gebruikt in de vulling kan variëren naar gelang de regio, maar ze bevatten meestal componenten, zoals zout, rijst, rundvlees of gehakt, geraspte kip, gekookte aardappelen, kaas, hardgekookte eieren, en erwten. In het departement Valle del Cauca, zijn zij over het algemeen gevuld met gehakt, gele aardappel, of Creoolse aardappel. Ze zijn er ook met erwten, tomaten, koriander en veel andere kruiden. In de stad Medellín kunnen de met chorizo gevulde empanadas gemakkelijk worden gevonden, omdat de liefde voor varkensvlees en chorizo groot is in deze stad. |
|
In het Caribisch gebied, empanadas gebakken zijn, het deeg is met maïs en de vullingen zijn met gehakt, fijn gesneden kip en costeño kaas. In de Amazone regio's van Colombia, zoals het gebied van de stad Leticia, kunnen we veel zoete empanadas te vinden, vanwege de grote vraag en het hoge aanbod van tropische vruchten in deze regio. Veel van deze empanadas zijn gevuld met een soort jam, bestaande uit dit soort tropisch fruit, zoals Lulo, zapote, en nog veel meer. Dit is allemaal te vinden in de Amazone regio's van Colombia. Ook treft men vaak kaas empanadas, kip-only empanadas, en zelfs trucha (forel) empanadas aan. Het deeg is meestal op maïsbasis gebaseerd. Hoewel aardappelmeel ook wordt gebruikt. In Santander is tarwemeel-gebak het populairst. Er is een grote verscheidenheid aan vullingen bijvoorbeeld ananas en zelfs paddestoelen, maar de empanadas van de grond of gepureerde maniok (gevuld met rijst, kip of gehakt, en meestal, fijn gehakt hardgekookte ei en koriander) vertegenwoordigen het traditionele gerechten. ---Colombia Empanada Costeña (klik om te openen/sluiten)
Colombiaanse empanadas worden meestal geserveerd met aji (ook wel pikante en aji pique. Een saus van koriander, groene uien, rood of zwarte peper, azijn, zout en citroensap, en vaak, met stukjes avocado. Flessen commercieel gemaakte sauzen worden ook gebruikt om smaak toe te voegen aan de empanadas. De saus meestal bereid met een pittige kick, balanceren heel goed met de nootachtige, neutrale smaak van het vlees, aardappelen en kruiden die deel uitmaken van de typische Colombiaanse Empanadas. Een andere variëteit is gevuld met aardappelen (papas rellenas), een variant met aardappel in het deeg in plaats van maïsdeeg;. Ze zijn dan ronde gevormd.
|
Verkooppunten: |